Målgruppsinriktad marknadsföring på 12 marknader

Marknadsföringen av Sverige

Sverige klarade sig bra som resmål år 2014 trots hård internationell konkurrens mellan världens turistdestinationer. Som land håller sig Sverige stadigt kvar på toppen i flera internationella varumärkesrankningar, t ex i Nations Brand Index där Sverige försvarar sin 10e plats bland 50 rankade länder. Antalet övernattningar av utländska besökare ökade med 6,7 procent till 13,7 miljoner. Norge är största utlandsmarknaden räknat i antal övernattningar och därefter kommer Tyskland och Danmark. Nio av VisitSwedens prioriterade marknader visade en ökning i antalet övernattningar under 2014.

VisitSwedens internationella marknadsföringskampanjer tillsammans med svensk besöksnäring bidrog till den utvecklingen. Upplevelser, boende och shopping från hela Sverige marknadsfördes i Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Ryssland, Frankrike, Italien, Spanien, USA och Kina via VisitSwedens 12 egna utlandskontor.

VisitSweden och samarbetspartners når potentiella Sverigeresenärer genom att arbeta med en kombination av olika kommunikationskanaler. Alla kanaler – köpta, egna, förtjänade, sponsrade eller delade – integreras till en helhet för att förstärka budskapet och skapa uppmärksamhet för svenska upplevelser på den utländska marknaden.

VisitSweden genomförde cirka 100 större kampanjer och andra marknadsaktiviteter tillsammans med svensk besöksnäring under 2014. Här är ett urval.

 

Swedish Moments: nytt kommunikationskoncept som ska ge fler camping- och stugbesökare

2014 var första året av tre i den gemensamma marknadsföringssatsningen Swedish Moments för destinationen Sverige. Kampanjen som genomförs i flera olika kanaler i Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna ska ge fler utländska besökare till camping- och stugboende i stora delar av Sverige. Satsningen är den första som riktar sig till samma segment, Active Family, på flera marknader. Kampanjen genomsyrades av ett gemensamt kommunikationskoncept där svenskar och utländska besökare delar med sig av sina magiska ögonblick i den svenska naturen. Budskapet bygger på känslan av frihet och avkoppling och att ha roligt tillsammans, och lyfter samtidigt fram paketeradekommersiella erbjudanden.
Kampanjen, som gått i tv, på webben, YouTube och som utomhusreklam, har även engagerat svenskar som vill sprida sina semesterögonblick från Sverige. Med hjälp av hashtaggen #swedishmoments har tusentals personer delat med sig av sina bilder på Instagram. De bästa har lyfts fram för 24 000 internationella följare på VisitSwedens internationella Instagramkonto @visitsweden.

Kampanjen omsatte 14 miljoner kronor under sitt första år och ett stort antal regioner, destinationer, boendeföretag och transportörer deltog tillsammans med VisitSweden.
Marknader: Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna
Partners: SCR, Stena Line, Novasol, Smålands Turism, Destination Småland, Regionförbundet i Kalmar län, Västsvenska Turistrådet, Tourism in Skåne, Visit Värmland, Jämtland Härjedalen Turism, 
Isaberg Mountain Resort, Idre Fjäll, VisitDalarna, Kneippbyn Resort, Astrid Lindgrens Värld, DanCenter
Målgruppssegment: Active Family, WHOP
Se mer

Nytt globalt Instagramkonto för destinationen Sverige är ett av de största i Europa

I juli lanserade VisitSweden ett globalt Instagramkonto för Sverige som destination: 
@visitsweden. Under några månader agerar en handplockad svensk redaktör för kontot 
@visitsweden. Innehållet/bilderna kompletterar VisitSwedens lokala närvaro på Instagram på prioriterade utlandsmarknader. Initiativet är en del av VisitSwedens kommunikationsstrategi att låta svenskarna själva ge sin bild av Sverige i marknadskommunikationen, ett komplement till den marknadsövergripande kampanjen Swedish Moments. Redan fyra månader efter starten hade visitswedens globala Instagramkonto blivit bland de största av de officiella turist
organisationernas Instagramkonton i Europa.
I mars 2015 har @visitsweden 31 000 följare.
Se mer

VisitSweden och spansk tekedja i livsstilskampanj för Sverige

VisitSweden och Spaniens ledande kedja för te, Tea Shop, gjorde en kampanj för att tillsammans marknadsföra Swedish Lapland och Stockholm med tekedjans produkter. Genom de 54 butikerna och 
butikskedjans konsumentkanaler kunde VisitSweden nå ut till målgruppen med tre delkampanjer under sommaren och julen. Med skyltmaterial i butikerna, tre Facebookstävlingar, dialog i sociala medier och PR, fokuserade Tea Shop och VisitSweden på gemensamma kärnvärden som äkthet, frihet och spännande miljöer i natur och storstad. Först ut var Swedish Lapland med midnattssolen i juni, sedan följde Stockholms pulserande kultur i juli och därefter den mysiga julen i Stockholm i december. Enbart vinterkampanjen nådde över 300 000 spanjorer online och ca 240 000 personer offline.
Partners: Tea Shop of East West Company, Stockholm Visitors 
Board, Norwegian och Swedish Lapland Visitors Board
Se mer

Utbildning av kinesiska researrangörer med WeChat

I december släpptes VisitSwedens nytänkande utbildningsprogram för kinesiska researrangörer, som har ont om tid och hanterar många olika destinationer. Utbildningen distribueras via WeChat, den mest populära plattformen i sociala medier i Kina idag. Korta meddelanden med inspiration och fakta om Sverige bildar fem olika utbildningspaket, som avslutas med ett test som leder till nästa nivå. När alla tester är godkända får researrangören ett certifikat på Sverigekunskapen. Allt landar direkt i researrangörernas mobiltelefoner, så att de kan ta till sig materialet när de har tid. VisitSweden är den första nationella turistorganisation som använder plattformen för att inspirera researrangörer.
Efter sex veckor hade 5330 personer tagit del av utbildningen.
Partners: Stockholm Visitors Board, Turistrådet Västsverige, Tourism Skane, Malmö.
Se mer

Sverige tar större utrymme som matdestination

Sedan 2010 har VisitSweden tillsammans med regioner och matföretag över hela Sverige marknadsfört Sveriges mat och måltidsupplevelser i utlandet. Satsningen var en del av regeringens program Sverige – det nya matlandet, och gjordes i samarbete med Business Sweden och Jordbruksverket. Initiativet avslutades under 2014.
Sedan starten har cirka 400 av världens viktigaste opinionsbildare och journalister inom mat fått se det bästa av Sveriges mat och VisitSweden har inspirerat till artiklar, bland annat i Storbritannien, USA och Italien, som motsvarar 506 miljoner kronor år 2014. Det totala värdet 2011-2014 är 1,5 miljarder kronor.

Enligt TCI Research rankas nu Sverige högt bland matintresserade resenärer för sin goda matkvalitet. Lonely Planet rankade Sverige som ett av världens fyra bästa länder att besöka 2014, där maten är en stark bidragande faktor. Flera event och andra internationella marknadsföringsaktiviteter har stärkt bilden av Sveriges mat som hälsosam och hållbar. Marknadsföringen av svenska livsmedel och Sverige som en destination för måltidsupplevelser har till stor del fokuserats på Storbritannien, men VisitSweden har under 2014 tagit Sveriges mat vidare till andra marknader.

VisitSweden har också utvecklat ett gemensamt koncept för att 
kommunicera svensk mat i världen, Try Swedish, www.tryswedish.com. 
Konceptet är en öppen inbjudan till alla som vill bidra till bilden av Sverige som spännande matdestination med goda smaker, hälsosam livsstil och hållbarhet. Under 2013 spenderade utländska besökare 38 miljarder kronor på restauranger och caféer och på livsmedelsinköp i Sverige, en ökning med 29 procent sedan 2008 (Källa TSA).
Se mer

VisitSweden och Volvo kommunicerade Sverige för holländare

Genom ett kampanjsamarbete med Volvo i Nederländerna kunde VisitSweden stärka bilden av Sverige som resmål under 2014. Kärnan i budskapet var ”testa” och alla holländare som bokade en testkörning av Volvos tre modeller hade chansen att vinna en ”testresa” till Sverige. Erbjudandet rullade i tv-, radio, print och online reklam mellan augusti och oktober och totalt bokades 5 100 testkörningar. 
VisitSweden fanns med som avsändare på Volvos landningssida och styrde kampanjens webbtrafik till den nederländska kampanjsajten för Swedish Moments, www.swedishmoments.nl. Två av 
tre Sverigeresor, som var vinst i tävlingen, gick till svenska regioner som deltog i Swedish Moments-satsningen.
Partners: Volvo Cars Nederland, Buro Scanbrit
Se mer

Swedish Design goes Milan

Svensk design har tagit en stark position internationellt och är en del av VisitSwedens berättelse om det nytänkande och omtänksamma Sverige. I april projektledde VisitSweden och Business Sweden det officiella svenska deltagandet på Salone Internazionale del Mobile i Milano, tillsammans med Svensk Form. I designveckans officiella programutbud bjöd svenska och utländska designprofiler opinionsbildare och allmänhet på ”Form Talks” om olika aspekter på design. 
VisitSweden arrangerade också en pressträff för utvalda design- och livsstilsmedier. Årets Red Dot Design Award för “ Design Team of the Year 2014” blev officiellt annonserad på VisitSweden och glädjande var att årets vinnaren var ett svenskt företag, Veryday.
Partners: Business Sweden, Svensk Form, Lauritz.com swedishdesigngoes.com
Se mer

Stockholmskampanj uppmärksammades i fransk morgon-tv

Under sommaren strömmade ”Stockholmiserade” bilder in från fransmännen till VisitSwedens och Stockholm Visitors Boards tävling #stockholmize. Tävlingen var en del av en kampanj för att stärka bilden av Stockholm som en kreativ och innovativ stad och spännande resmål. Parisborna utmanades att vara kreativa med de svenska bokstäverna Å, Ä och Ö och skicka in sina bildbidrag till en tävling, där vinsten var en weekendresa till Stockholm. Över 500 uppfinningsrika bilder laddades upp och i september visades de populäraste bilderna i en fotoutställning på Svenska institutets café mitt i Paris.
Frankrikes största morgonprogram på nationell tv, Télématin, med 1,4 miljoner tittare nominerade #stockholmize-sajten till dagens bästa och presenterade den på sin Facebooksida med 113 000 följare.

VisitSweden spred också budskapet med Facebookannonser till målgruppen 20-40-åringar, samt en Stockholmsartikel på MinuteBuzz, en sajt som sprider populärt viralt innehåll. Artikeln visades för över 700 000 personer och kampanjens egna inlägg på sociala medier nådde 420 000 personer. Utöver detta spreds stickers och vykort över hela Paris.
Kampanjen fick priser som bästa hemsida från regional eller nationell destination och som bästa kommunikationskampanj från en statlig organisation i den välrenommerade franska tävlingen Trophées de la Communication.
Partners: Stockholm Visitors Board, Café Suedois/Svenska institutet, Berns Hotel
Se mer

Fler norrmän väntas till skid-VM i Falun 2015

I månadsskiftet februari-mars 2014, ett år före skid-VM i Falun, lanserades VisitSwedens kampanj för att få fler norska besökare att besöka Dalarna och VM-tävlingarna. VisitSweden ansvarar för all marknadsföring av skid-VM på den norska marknaden, vilket ska leda till fler besök till Dalarna och minst 50 000 sålda biljetter. Vid säljstarten av VM-biljetter i mars 2014, en vecka före försäljningsstart i Sverige, genomförde VisitSweden flera aktiviteter inför och under världscuptävlingarna på Holmenkollen i Oslo, bland annat i sociala medier, stortavlor och printannonser. VisitSweden genomförde också en uppmärksammad tävling, där en lycklig norsk vinnare fick ta emot den allra första biljetten.
Efter sommaren startade kampanjens andra fas som fokuserade på att få norrmännen att bestämma sig för att uppleva tävlingarna på plats i Dalarna i stället för i tv-soffan. VisitSweden har samarbetat med VM-arrangören Falun2015, Visit Södra Dalarna, Region Dalarna, Leksand Strand Camping & Resort samt Visit Rättvik. Rättvik har lyft ”Camp Norway”, där flertalet aktiviteter har arrangerats för att ta emot de norska besökarna. Ett mediesamarbete med norska Aftenposten och Finansavisen har gett ett stort annonsutrymme.
Biljettförsäljningen på norska marknaden hade överstigit uppsatta mål med över 50 procent redan 1 månad innan VM startade.
Partners: Falun2015, Visit Södra Dalarna, Region Dalarna, Leksand Strand, Visit Rättvik, Aftenposten och Finansavisen
Se mer

Ryska instagrammare visade Sverige för sina 600 000 följare

Instagram är en populär och dynamisk kanal i Ryssland och har mer än fem miljoner dagliga användare. VisitSweden bjöd in utvalda instagrammare till Göteborg, Östergötland och Stockholm i november för att de skulle ge sin bild av Sverige till sina sammanlagt över 600 000 följare. Instagrammarna visade under sin femdagarsresa upp bilder och inlägg från julstaden Göteborg, med Liseberg och Haga, samt Göteborgs skärgård. I Östergötland besökte man Vadstena slott, jul i Gamla Linköping samt typiska röda stugor och gårdar, medan man avslutade i Stockholm med jul på Skansen och Gamla stan, konsten i tunnelbanan och det hippa Södermalm.
Kampanjen @sweden_my_love fick över 190 000 gilla
Partners: Göteborg & Co, Visit Östergötland, Stockholm Visitors Board
Se mer

Ny bilrundtur i Skåne skapade uppmärksamhet I Kina

För att väcka intresse hos fler kinesiska resenärer att besöka Sverige utvecklade VisitSweden tillsammans med Tourism in Skåne ett nytt koncept: ”Easy self driving”.
Konceptet utvecklades för att Skåne skulle sticka ut mot andra 
destinationer i Skandinavien och att besökaren skulle få anledning att stanna fler dagar i regionen. En ny rundreseprodukt togs fram där besökaren själv kör i en bilkaravan mellan sevärdheter i Skåne. Utvalda kinesiska researrangörer och journalister besökte Skåne och fick möjlighet att testa den nya förenklade rundreseprodukten. Konceptet marknadsfördes via utvalda researrangörer och sociala media och en kampanjsida togs fram med inspiration och konkreta reseerbjudanden till Skåne, Västsverige och Stockholm. Tre kinesiska researrangörer var med i utvecklingen och fick sina resor fullbokade på kort tid. Researrangörerna har beslutat att fortsätta sälja produkten under 2015.
Partners: Tourism in Skåne, Malmö Turism, Göteborg & Co, Turistrådet Västsverige, Stockholm Visitors Board, SAS, Volvo samt tre kinesiska turoperatörer.
Se mer

Tre månader med kultur från norra Sverige i Paris: 66°Nord – l´attitude suédoise

Från februari till april lyftes kulturhuvudstaden Umeå fram i Paris i en svensk gemensam temasatsning. Sveriges ambassad, Svenska institutet, Business Sweden och VisitSweden samarbetade med Umeå2014 kring temat ”Det nordliga rummet”. Över 15 000 besökare kom till en rad olika evenemang, bland annat Svenska Institutets utställning om samisk samtidskonst och VisitSwedens paneldiskussion med franska resebloggare om att resa i norra Sverige. Svenska institutet och VisitSweden bjöd under invigningskvällen också in till en kulturell och kulinarisk resa genom norra Sverige i Svenska Institutets trädgård i Paris.
Partners: Sveriges ambassad, Svenska institutet, Business Sweden, Umeå2014 http://66n-suede.fr/
Se mer

Nytt kreativt koncept för skidkampanj i Danmark

Sverige är ett populärt skidresmål bland framför allt danska barn-
familjer. Tillsammans med 15 svenska skiddestinationer från norr till söder, samt transportörer, danska resebyråer och en svensk region genomförde VisitSweden en Sverigekampanj för skidsäsongen 2014/2015. Kampanjen hade som mål att stärka Sveriges image som skiddestination och öka antalet danska gästnätter under vintersäsongen.
En ny pay-off, ”Det här är Sverige”, användes för all kommunikation i kampanjen. Med den ville VisitSweden visa att Sverige som skiddestination har mer att bjuda på än vad danskarna känner till med en storslagen natur, varierad skidåkning och många aktiviteter att ägna sig åt. Bilderna i kampanjen består av ”selfies” i svenska vinterlandskap, där man stolt visar upp vad vinter-Sverige har att erbjuda.
Partners: 15 svenska skiddestinationer, bland annat Riksgränsen, Idre, Hovfjället och Isaberg. Västsvenska Turistrådet, Scandlines, StenaLine, Dansk Bilferie, Hyttespecialisten och Dansk Friferie.
Se mer

Samarbete med brittiska The Guardian lyfte svensk mat och livsstil

I september startade VisitSweden ett nytt mediesamarbete med brittiska tidningen the Guardian. VisitSweden lyfte fram svensk mat och livsstil, främst i destinationerna Skåne, Göteborg och Västsverige. Sverige hade synlighet i flera av tidningens kanaler, bland annat på en kampanjsajt, i en annonskampanj och i en matbilaga. I the Guardians ordinarie seminarieprogram ledde svenska experter inom mat, dryck och hållbarhet två så kallade ”master classes” för journalister och matintresserade. VisitSweden var också värd för priset i kategorin Best Ethical Restaurant i Observer Food Monthly Awards, en av Storbritanniens mest prestigefulla mattävlingar, med syfte att manifestera Sveriges intresse för hållbarhet.
Partners: Turistrådet Västsverige, Tourism in Skåne, Göteborg & Co
Se mer

Brittiska bloggare till Västsverige för mat, outdoor, deckare och livsstil

För att inspirera brittiska journalister om vad Sverige har att erbjuda utländska turister gavs fyra bloggare från Storbritannien möjlighet att resa till Västsverige under juli och augusti. Var och en av bloggarna reste med ett eget tema och deras berättelser spreds via blogginlägg och övriga sociala medier och nådde 440 000 läsare. Varje bloggare reste runt i upp till fyra dagar och spred sina inlägg och bilder med hashtaggen #mywestsweden.
Se mer

Utländska journalister på Bocuse d’Or Europe fick djupdykning i Sveriges mat

I maj stod Sverige och Stockholm värd för en av världens mest prestige-
fyllda kocktävlingar, Bocuse d’Or Europe. Kockar från 20 länder i hela Europa tävlade med svenska råvaror och flera hundra journalister var på plats för att följa tävlingen. VisitSweden bidrog till att Sverige fick arrangera tävlingen och bjöd tillsammans med Stockholm Visitors Board, Stockholmsmässan och Svenska institutet in 40 utvalda internationella journalister till en visningsresa i samband med tävlingen. De bjöds bland annat på både klassisk och nyskapande mat och dryck, men också kunskap om svenska råvaror och prova på maten i ett skolkök.
Partners: Stockholm Visitors Board, Stockholmsmässan, Svenska institutet
Se mer

Culinary Academy: Utländska matjournalister testade spettekaka och äkta kräftskiva

I september reste nio utvalda journalister från Europa till Skåne och VisitSwedens Culinary Academy of Sweden. Under fyra dagar lärde de känna svensk matkultur och livsstil och tog del av äkta skånska matupplevelser som har utvecklats för en internationell marknad. Journalisterna kom från bland annat brittiska Rocket & Squash och italienska LaMadia Travel Food och fick prova göra korv, laga spettekaka, provsmaka vin på Hällåkra vingård, uppleva maten på restaurang Daniel Berlin, Ängavallen och Bastard i Malmö samt uppleva den internationella matscenen på Möllevångstorget. Resan avslutades med en äkta kräftskiva hemma hos en av Skånes matvärdar.
Culinary Academy of Sweden genomförs med en så liten miljöpåverkan som möjligt och har klimatneutraliserat sin påverkan enligt programmet Klimatneutralt arrangemang
Partners: Malmö turism, Tourism in Skåne
Se mer

Skaldjur och varmkorv på nordisk matfestival i New York

VisitSweden tillsammans med Turistrådet Västsverige och Göteborg & Co deltog i september på North Food Festival i New York. Festivalen är den största med tema nordisk mat utanför Skandinavien.
Med matlagningsklasser, en pop up-restaurang med svenska kockar, paneldiskussion, publika provsmakningar, en svensk plats på Nordic Street Food Festival och en intensiv närvaro i sociala medier, både för allmänhet och amerikanska medier, skapades uppmärksamhet för svensk och nordisk mat mitt i New York. Bland annat bjöd göteborgskocken Frida Ronge på smaker från västkusten för utvalda journalister och New York-borna fick testa en gourmetvarmkorv med Pucko. 62 artiklar och många härliga svenska minnen var några av resultaten.
Partners: Göteborg & Co, Turistrådet Västsverige
Se mer

Content marketing i Stockholmskampanj gav fler finländska besökare

Ett nytt samarbete med mediehuset Sanoma förstärkte VisitSwedens och Stockholm Visitors Boards Tukholma-kampanj för att få fler finska besökare till Stockholm året runt. Ett kontinuerligt flöde av redaktionella artiklar och nyheter, videoklipp och bilder om det myllrande och nyskapande Stockholm fyllde portalen tukholma.fi för att ge de kunniga Stockholmsresenärerna ständigt nya resetips. Exempelvis delade en finsk designer bosatt i Stockholm och en svensk triatlonutövare med sig av sina insidertips som varje månad hade ett nytt tema. Materialet har spridits vidare i sociala medier och VisitSweden har även inspirerat finska medier att lyfta fram Stockholm som resmål. VisitSwedens fokus på kontinuerligt innehåll har ersatt punktinsatser i en traditionell kampanj, vilket också kan spridas i köpta kanaler och resenärers egna flöden i sociala medier.
Satsningen är en del av ett treårigt marknadsföringssamarbete och görs tillsammans med transportörer samt hotell, butiker, restauranger och upplevelseföretag i Stockholm. Finska medier har skrivit nästan 120 artiklar om Stockholm, portalen tukholma.fi har haft 266 000 besök och övernattningarna från Finland i Stockholm ökade under sommaren 2014 med 19 procent.
Partners: Stockholm Visitors Board, Viking Line samt över 30 aktörer från Stockholmsnäringen
Se mer

”Only in Scandinavia”- kampanj som sågs av 8 miljoner amerikaner

Under 2014 fortsatte VisitSweden, VisitDenmark, Innovation Norway och SAS sin ”Only in Scandinavia”-kampanj på den amerikanska marknaden. Kampanjen rullade från april till december och vände sig både till intresserade amerikaner och researrangörer som är specialiserade på resor till Sverige och Skandinavien. En annonskampanj på den stora bokningssajten travelocity.com ökade försäljningen av hotell och flyg till Stockholm, Köpenhamn och Oslo med fjordarna. Försäljningen stärktes ytterligare med hjälp av webinars och annan utbildning för researrangörer. Kampanjen sågs av nästan 8 miljoner i målgruppen Dinks samt ca 4000 reseagenter, vilket lett till 44 procent fler Sverige-bokningar via agenter i USA. Kampanjen innehöll även deltagande på Virtuoso Travel Mart med 4 500 besökare, nyhetsbrev, visningsresa, printannonsering och PR-bearbetning. Kampanjmålet för antal sålda hotellnätter överträffades redan efter två månader. Kampanjen koncentrerades till de städer där SAS har avgångar till Skandinavien: New York, Washington DC, Chicago och San Fransisco.
Partners: VisitDenmark, Innovation Norway, SAS
Se mer

Prisbelönad imagekampanj lyfte svensk kreativitet och öppenhet

VisitSweden, Svenska institutet och Business Sweden lanserade i april ett pilotprojekt, kampanjen Democreativity, för att lyfta fram Sverige som ett kreativt och öppet land. Kampanjen bjöd in människor över hela världen till samskapande med uppmaningen att bidra med nya spelidéer som man tycker är underrepresenterade i dagens dataspel, en bransch där Sverige har hög internationell profil. Över 500 idéer kom in, analyserades av en expertpanel och några av idéerna utvecklades till spelprototyper av spelutvecklarprogrammet på Högskolan i Skövde.
Democreativity skapade rubriker i många länder och efter fyra månader hade initiativet omtalats internationellt för en publik på nästan 150 miljoner människor, långt över projektets målsättning. Bland andra The Independent, The Next Web, Times of India, BBC Radio och International Business Times rapporterade om det kreativa Sverige med anledning av Democreativity.

I november tog Democreativity hem ett silver för Årets digitala kampanj i tävlingen Spinn, som varje år belönar Sveriges bästa PR-kampanjer. Kampanjen var nominerad i ytterligare två kategorier. I september bidrog Democreativitykampanjen till att Stockholm fick pris som bästa internationella destination på amerikanska Prevue Visionary Awards. I tävlingen Eurobest, som belönar de bästa kreativa kampanjerna i Europa, nominerades Democreativity som bästa varumärke inom PR. Democreativity nominerades också som bästa internationella kommunikation i European Excellence Awards.
Partners: Svenska institutet, Business Sweden, Högskolan i Skövde
Se mer

Skånska, samiska och västsvenska smaker på matmässa i Italien

För första gången tog VisitSweden sin satsning på mat till en av Europas största matmässor, Salone del Gusto, i Turin. VisitSweden och Business Sweden arrangerade Sveriges deltagande. Matupplevelser i Sverige presenterades på mässan, som att fiska ostron och hummer i kalla och rena vatten och äta mat hemma hos en samisk familj. Också unika och lokala livsmedel representerade Sverige, som souvas på rökt renkött från Sápmi, surdegsbröd, whisky, marmelad och honung från Skåne, samt ostron och getmjölksglass från Västsverige.
VisitSweden bjöd in ett antal utvalda matjournalister att testa svenska smaker och lära sig mer om hur Sverige ska bli en ny kulinarisk destination i Europa. VisitSweden spred också budskapet om Sveriges livsstil och matkultur till italienska resenärer via de egna Tumblr-, Facebook-, Twitter- och Instagramkanalerna.
Partners: Business Sweden
Se mer

Resedröm om Sverige ska bli verklighet i ny lansering av 100%ECHT-kampanj i Tyskland

2014 gjordes en ny lansering av kampanjen 100% ECHT, en kännedomsbyggande kampanj med fokus på södra Sverige, specifikt riktad mot tyska marknaden och äldre par som reser utan barn.
Budskapets kärna är okända och autentiska upplevelser i södra och västra Sverige, och årets kampanj innehåller också en reseplanerare som omvandlar besökarens val på kampanjsajten till en personlig guide i en pdf, i ett mejl eller i resenärens Facebookflöde. Hen får också möjlighet att jämföra sina val med färdiga förslag på rundresor hos tyska researrangörer, direkt bokningsbara på nätet. Det ska vara enkelt att göra drömmen verklig.

Kampanjen har ett rikt och inspirerande bildmaterial, intressanta insidertips och info om events, platser och restauranger. Banners på bland annat reserelaterade sajter, pressresor, artikeltips och marknadsföringssamarbeten med företag som Marabou och Heymann (en bokhandelskedja i norra Tyskland) har styrt kvalitativ trafik till kampanjsajten.

För att skapa synergier med andra marknadsföringsinsatser på den tyska marknaden, kopplades en kampanj för Skåne och Malmö med researrangören Opodo ihop med 100% ECHT-kampanjen genom länkar och gemensamt innehåll.
Partners: Tourism in Skåne, Turistrådet Västsverige, Deutsche Bahn.
Se mer